Kebanyakkan ibu-ibu bekerja perlu menyimpan stok susu yang mencukupi untuk diberikan semasa ketiadaan ibu bersama bayi.Susu ibu yang diperah perlu disimpan dengan kaedah betul supaya nutriennya tidak musnah dan terpelihara kerana ia mengandungi sel hidup.Susu ibu secara semulajadinya mempunyai anti-bakteria yang membolehkan ia disimpan lama dan kekal segar.
Ini gambaran untuk kita faham cara penyimpanan susu ibu dan tempoh masa yang selamat.
Panduan menyahsejukbeku susu ibu:
- Jika anda hendak menggunakan susu ibu yang telah dibekukan pada esok hari,turunkan susu tersebut ke peti ais bawah pada malamnya.
- Bagi memanaskan susu,rendamkan botol/bekas susu tersebut di dalam air panas suam(air terlalu panas akan merosakkan kandungan nutrien dalam susu tersebut.
- Goyangkan botol/bekas susu untuk memberi suhu sekata pada susu dan rasa dulu suhu susu sebelum diberi minum kepada bayi.
Panduan asas penyimpanan susu ibu:
- Botol/bekas susu perlu dibasuh bersih dengan sabun,direndam dan dibilas dengan air panas mendidih serta dikeringkan dengan sempurna.
- Catat tarikh perahan pada botol/bekas susu sebelum disimpan.
- Simpan susu dalam kuantiti mencukupi untuk tempoh 1 kali penyusuan.contohnya 2-4oz setiap bekas.
- Jangan simpan susu sehingga penuh botol/bekas.Tinggalkan sedikit ruang bagi membolehkan pengembangan semasa proses pembekuan.
- Sebaiknya sebelum susu dibekukan,hendaklah disimpan di bahagian sejuk dahulu supaya nutriennya tidak rosak akibat perubahan susu yang mendadak.
- Elakkan menyimpan susu di bahagian pintu peti sejuk kerana suhunya tidak stabil apabila pintu peti sejuk kerap dibuka tutup.
- Sebaiknya simpan susu di bahagian paling atas dan paling dalam kerana suhunya lebih stabil dan sekata.
- Sekiranya menggunakan cooler bag,pastikan ice pack mencukupi dan ganti ice pack jika perlu serta elakkan kerap membuka cooler bag agar suhunya stabil.
Maklumat tambahan bagi ibu bekerjaya:
- Susu yang diperah di pejabat boleh disimpan di dalam peti sejuk / cooler bag.Bagi perjalanan balik menggunakan cooler bag yang berisi ice pack yang mencukupi untuk susu kekal sejuk (walaupun jarak ke rumah hanya 10minit).Apabila sampai di rumah,susu boleh disimpan di peti sejuk atas ataupun bawah.Tidak digalakkan menyimpan susu di bahagian sejuk beku semasa di pejabat kerana susu yang dibekukan sukar diurus (kerana kita perlu memastikan susu tersebut sentiasa beku dan tidak boleh cair walau sedikit).
- Susu yang telah cair tidak boleh dibekukan semula.Namun ia boleh disimpan di bahagian peti sejuk bawah dan digunakan dalam masa 24jam dari waktu susu tersebut mula cair.
- Susu perahan sebaiknya disimpan di bahagian peti sejuk bawah jika ia untuk stok beberapa hari.Jika selepas hari ke-5 susu masih belum digunakan,boleh dibekukan bagi memanjangkan tempoh hayatnya.
- Akibat proses pembekuan,susu perahan akan kehilangan sedikit nutrien namun khasiatnya jauh lebih baik berbanding susu formula.Oleh itu ibu harus memberi bayi susu secara direct feeding,susu perahan yang disejukkan dan susu perahan yang dibekukan untuk mengimbangi nutrien dan antibodi bayi.
- Susu yang telah dipanaskan untuk diberi kepada bayi tidak habis minum,boleh disejukkan semula dan digunakan dalam tempoh tidak lebih dari 2 jam.Jika selepas penyusuan ke-2 masih bersisa,hendaklah dibuang.
- Jangan panaskan susu perahan dengan air mendidih,microwave atau air melebihi suhu 70 darjah Celcius kerana khasiatnya akan rosak.
Semoga maklumat dan perkongsian ini dapat membantu ibu-ibu meneruskan penyusuan sehingga umur anak mencecah 2 tahun.Jangan lupa konsep Demand & Supply,lebih kerap payudara dikosongkan,lebih banyak susu dihasilkan.Good Luck!
=== Untuk maklumat lanjut,hubungi saya Didie :
Email : didiesh33@gmail.com
H/P No. : 012-6227811
ID Shaklee : 890071
Fanpage : https://www.facebook.com/myvitaminstore
No comments:
Post a Comment